Ptysie z pastą z tuńczyka

Zimna przekąska idealna na każdą okazję. Ptysie z pastą z tuńczyka !

Składniki:

Pasta:
1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
3 jajka
1 cebula
sól
pieprz
1-2 łyżki majonezu
szczypiorek

Ciasto ptysiowe:
ok. 100 g masła
1 szklanka mąki ok. 200 g
1 szklanka wody
5 jajek
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pastę przygotowuje się naprawdę szybko, idealnie smakuje również na kanapkach.
1. Ugotuj jajka
2. Tuńczyka odsącz i wyłóż do miseczki. Ugotowane jajka pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do tuńczyka. Posiekaj cebulę, dodaj do całości. Dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz możesz dodać odrobinę ok. 1/2 – 1 łyżeczkę musztardy.
3. Pasta gotowa :)

Czas na ptysie.
1. Do garnka wlej wodę, włóż masło, zagotuj.
2. Dodaj szczyptę soli.
3. Mąkę przesiej przez sito, dodawaj do wrzącej wody z masłem, cały czas mieszając.
4. Zmniejsz temperaturę pod garnkiem, mieszaj cały czas energicznie aż ciasto zacznie odchodzi od garnka i powstanie „kula”.
5. Tak przygotowane ciasto zdejmij z kuchenki.
6. Odczekaj aż ciasto lekko przestygnie i wbij do niego jajka. Całość zmiksuj mikserem.
7. Ciasto formuj łyżką w kuleczki. Możesz do tego użyć również szprycy cukierniczej. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika aby ciasto nie opadło.
8. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudź ptysie.
9. Gdy ptysie będą już chłodne, przecinaj na pół i przekładaj farszem z tuńczyka.
10. Na koniec całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO !

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>