Makaron a’la carbonara z góralskim akcentem

Składniki:

Makaron Lubella (penne)
kawałek boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
śmietana 18%
sól (preferuje sól himalajską, zdrowsza wersja:) )
pieprz
zioła sycylijskie
pietruszka
ser oscypek

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Patelnie rozgrzej. Wrzuć pokrojony w kosteczkę boczek. Nie dodawaj oleju, boczek jest wystarczająco tłusty:). Do podsmażonego boczku dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Całość zarumień na patelni.
4. Do podsmażonego z cebulką boczku dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj i potrzymaj przez kilka minut na ogniu. Dodaj sól, pieprz do smaku.
5. Ser oscypek pokrój w drobną kosteczkę. Nie dodawaj go za dużo. Jest on sam w sobie charakterystyczny i może zdominować całą potrawę. Dodaj do sosu. Na koniec posiekaj drobno pietruszkę i dodaj do całości. Pozostaw pod przykryciem na małym ogniu tak aby ser się lekko roztopił a pietruszka wydzieliła aromat. /
6. Sos podawaj z makaronem.

Nie jest to typowa carbonara, nie mniej jednak jest to sos, który my uwielbiamy właśnie w takiej formie :)

 


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Smacznego !!

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>