Kurczak z ryżem i fasolką szparagową

Pomysł na szybki obiad, a w dodatku pochłaniający mało energii do przygotowania? Jest i taka możliwość. Kurczak z ryżem i fasolką szparagową to ciekawa propozycja.

bty
Składniki:

kurczak- wybrane części np. skrzydełka, uda etc. wedle upodobań
ryż brązowy – najzdrowszy :)
fasolka szparagowa
jogurt typu greckiego
czosnek
sól
pieprz
kucharek
papryka ostra
papryka słodka
przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka dopraw papryką ostrą, słodką, solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, kucharkiem. Włóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika na 200 stopni bez termoobiegu, góra-dół, piecz ok 1 godzinę.
2. Fasolkę ugotuj w osolonej lekko wodzie. Podobnie zrób z ryżem. Jeśli chcesz możesz również zrobić ryż z piekarnika i cały obiad robi się sam :) link: http://mniam-mniam-a.blog.pl/2016/11/22/szybki-ryz-z-piekarnika/

Do całości warto przygotować sos, może  być musztardowo-miodowy, warto wówczas nadać kurczakowi lekko miodowy aromat, dodając miód do przypraw i otaczając nimi kurczaka, lub sos czosnkowy. A zatem wystarczą dwa ząbki czosnku sól i pieprz, dodać jogurt typu greckiego, całość wymieszać. Osobiście uwielbiam w sosie pietruszkę i koperek świeży, nadaje ciekawy posmak. Jeśli decydujecie się na sos musztardowo-miodowy. Do 4 łyżek musztardy dodać 1 łyżeczkę miodu, doprawić solą pieprzem i kurkumą.

SMACZNEGO !!

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>